Back to Basics

Veel opvattingen, mentale trainingsmomenten, trainingsprincipes en sportonderdelen zijn gekoppeld aan Back to Basics. Met de Back to Basics methode willen wij benadrukken dat de werkelijkheid om iets te bereiken al vanaf het bestaan van de mens vastgelegd is en veel meer mogelijkheden biedt dan ons – de consument – wordt voor gehouden door de massa-industrie en de media. Zij hebben namelijk maar 1 doelstelling, snel geld verdienen!

De methodes om hun doel te bereiken worden steeds agressiever en de leugen is sneller dan de waarheid. Waarom? Omdat wij zo graag willen geloven dat je met niets doen het ideale geluk kan nastreven. Zelfs met de gezondheid en het lichamelijk welzijn wordt met grove voet getreden door geneesheren en medicijn verstrekkers. Grof geld wordt verdiend door consumenten op te zadelen met een pilletje voor probleem A waarna een bepaalde periode pilletje B de bijverschijnselen moet voorkomen. Terwijl gewoon gaan sporten of bewegen en op een verstandige – natuurlijke – manier. Met voedsel omgaan veel (maatschappelijke) kwaaltjes voorkomt en kan genezen.

Wij staan onze leden terzijde met sportmethodieken die nieuw en uniek zijn. Met voedingsadviezen, het leren toepassen van visualisatie om je doelen te bereiken en te vergemakkelijken, continu motivatie tijdens de trainingen, zelfverweer methodieken gekoppeld aan de trainingsvormen, opbouw van zelfvertrouwen, de juiste toepassing van ademhalingstechnieken. Waarbij de meeste vormen terug zijn te voeren naar Back to Basics methoden zoals ze al decennia bekend zijn. Ook voor onze trainingen gebruiken we materialen en oefeningen die ongebruikelijk zijn maar uiterst effectief. Daarnaast leren wij bij KoryoSports dat ieder mens uniek is en talentvolle eigenschappen heeft, al van jongs af. En dat je deze dromen moet blijven najagen….

DE ZIN EN ONZIN VAN STREKKEN!
BACK TO BASICS MET DE BASIS VAN SPORTEN.
Al begin jaren “90 wordt in onze sporttrainingen door onze (top)sportinstructeurs geen gebruik gemaakt van warming-up, strekoefeningen en cool-down trainingsmethodieken. En onze mening is…. Terecht! Onze persoonlijke ervaringen, met meer dan 20 topsporters in de afgelopen 30 jaar topsport, leerde ons om af te stappen van deze principes. Het blessureverloop bij topsporters bij bijvoorbeeld voetbal, turnen en taekwondosporters is schrikbarend hoog. Maar ook bij de recreanten zagen wij een regelmatig uitval door het toedoen van de (verrekking) van de spieren en over strekking van pezen van knieën, enkels en de heupgewrichten.

Dit leidde tot een omschakeling in het lesgeven. Ik was het tijdverlies tijdens de warming-up en cool-down beu, de spierpijnen, maar vooral het ellendige strekken en het continu moeten strekken voor elke wedstrijd voordat je in staat was om aan de gang te gaan met sportbeoefening. Daarna natuurlijk de confrontatie bij mezelf maar bij vrijwel elke sporter van het regelmatig overstrekken van spieren en alle ellende daarbij.

Eigenlijk was mijn gedachte hierin heel simpel en terug te voeren naar de Basics van ons bestaan als mens en hoe diersoorten omgaan met hun lichaam. ‘T is toch van de zotte dat de mens, een beest of gelijk andere levend soort, die continu in een gevecht van overleven is gewikkeld, eerst even moet strekken om over te kunnen gaan naar een gevecht voor het bestaan. Het lichaam is, in mijn simpele optiek, door simpelweg gewenning instaat om te doen wat hij moet doen door gewoonweg daarop te trainen. Dat is de Basis, ontstaan bij de ontwikkeling van mens en dier, simpel en effectief in staat zijn te overleven!!

De sporters zijn bij ons in staat om in enkele minuten kant en klaar en in volle kracht aan de trainingen of wedstrijden te beginnen. Souplesse wordt opgebouwd door het diverse malen herhalen van de nodige oefeningen en deze gewoonweg steeds verder op te voeren door training. Sportoefeningen waarbij souplesse is vereist leert men simpel door ze gewoon uit te voeren en met de tijd gaan de technieken van zelfs steeds makkelijker. Sterker nog, naast de souplesse is er een evenredig, zelfs toename van behoud van kracht in de uitvoering van de oefeningen.

Tijdens kracht- en snelheidstrainingen komen geen blessures meer voor (zijn op jaarbasis op een hand te tellen) bij onze (top)sporters. Ongelofelijk maar waar. Misschien toch de moeite waard om eens te onderzoeken of het tijd is voor een nieuwe insteek naar jarenlange na-aperij in de sportbeoefening. Ik heb alleen maar ellende gezien bij veel sporttakken met betrekking tot strekmethodes en overige ingebakken bewegingsoefeningen en methodieken.

Anthony Wijnhoven